4Buildings 2019

Konkurs 4 Buildings Awards 2019 wkroczył w kolejny etap. Poznaliśmy TOP 5 w każdej kategorii. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni 15 listopada br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach podczas wieczornej Gali towarzyszącej wydarzeniu 4Buildings (www.4buildings.pl).

POZNAJ NOMINACJE WE WSZYSTKICH KATEGORIACH I ODDAJ SWÓJ GŁOS JUŻ DZIŚ!

A oto nominowani kategorii: "Projekty - Przestrzeń publiczna"

Park Dolina Wkry w Pomiechówku (Inwestor: Gmina Pomiechówek/Projekt: Sztuka Krajobrazu)

Na blisko 10 ha zaprojektowano trasy do spacerów, poprowadzone tak, by chronić bogactwo fauny i flory. Największy atut projektu? Fakt, że jest zgodny z naturą. Wkomponowany w naturalny krajobraz lasów pomiechowskich i doliny Wkry, z całkowitym poszanowaniem wymogów dyrektywy siedliskowej. Nie ma tu mowy o plastiku czy innych tworzywach sztucznych. Wszystko zaprojektowano tak, by przebywający w kompleksie czuli, że obcują z przyrodą w najczystszej postaci.

Park Reduta w Krakowie (Inwestor: Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie, Projekt: JWMS)

Położony na Prądniku Czerwonym w Krakowie park Reduta, liczy niemal osiem hektarów powierzchni. Park współtworzyli mieszkańcy w toku przeprowadzonych przez Zarząd Zieleni Miejskiej warsztatów konsultacyjnych. W parku posadzono 300 drzew, 8 tys. krzewów, 131 drzewek owocowych, prawie 900 krzewów owocowych, ponad 2 tys. pnączy i 3,5 tys. sztuk bylin. Powstało w nim ponad 25 tys. metrów kwadratowych trawników i łąk kwietnych. Sercem parku jest pawilon z przeznaczeniem na kawiarnię i miejsce spotkań dla mieszkańców, który posiada taras na dachu będący miejscem na kino letnie.

Circle Form - skwer publicznego w poznańskiej dzielnicy Chwaliszewo (Inwestor: Nowa Sienna/Projekt: Paweł Grobelny)

Projekt skweru wraz z małą architekturą powstał w ramach rewitalizacji historycznej poznańskiej dzielnicy Chwaliszewo. Okrąg wykonany z cortenu i naturalnego drewna jest punktem centralnym zaprojektowanego skweru. Jest to przykład otwartej formy mebla miejskiego umożliwiającego różne sposoby użytkowania przez samych mieszkańców i turystów. Wielka miejska platforma umożliwia leżenie, organizowanie pikników – traktowanie tego miejsca jak przydomowego tarasu, ale w przestrzeni publicznej.

Projekt ten idealnie wpisuje się w trzy filary projektowania zrównoważonego (społecznego, środowiskowego  i ekonomicznego). Powstał dla lokalnej społeczności jako miejsce odpoczynku od zgiełku miasta. Na obrzeżach posadzone zostały trawy o wysokości 2.5 m., które tworzą intymną przestrzeń dla mieszkańców (aspekt społeczny). Projekt oparty został na naturalnych i podlegających recyclingowi materiałach. Większość powierzchni skweru to ozdobne trawy i drzewa(aspekt środowiskowy). I wreszcie projekt powstał przy niewielkim budżecie, z myślą także o łatwym funkcjonowaniu i konserwacji skweru w przyszłości (aspekt ekonomiczny).

Enklawa przyrodnicza Bobrowisko w Starym Sączu (Inwestor: Gmina Stary Sącz/Projekt: 55 Architekci)

W Starym Sączu powstała kolejna atrakcja turystyczna. W obrębie stawów w widłach Dunajca i Popradu turyści, miłośnicy przyrody i mieszkańcy mogą już bez przeszkód spacerować po pomostach obserwacyjnych o długości ponad 400 m przecinających stawy i z dwóch czatowni podglądać przyrodę. Niecodzienne konstrukcje jednym przywodzą na myśl zwierzęta wynurzające się z wody, innym statki kosmiczne.

Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego w Katowicach (Inwestor: Muzeum Śląskie/Projekt: PA Nova)

Całe przedsięwzięcie wraz z etapem wcześniejszym – budową nowej siedziby muzeum – stanowi wyjątkowe połączenie nowoczesności (kompleks podziemnych i nadziemnych obiektów) z tradycją (dostosowane do potrzeb działalności muzealnej budynki dawnej kopalni) zarówno w sferze architektoniczno-wizualnej, jak i funkcjonalno-znaczeniowej. Zmiana funkcji rewitalizowanej przestrzeni z przemysłowej na kulturową – przekształcenie terenu po kopalni węgla kamiennego w Strefę Kultury – sta-nowi symboliczne odzwierciedlenie zmian społeczno-gospodarczych po 1989 roku na Górnym Śląsku i wyraz dążenia do rozwoju nauki i kultury zapisanego w strategiach rozwoju województwa śląskiego.

A oto nominowani kategorii: "Projekty - Budynek publiczny":

Przedszkole w Żorach-Kleszczówce (Inwestor: Gmina Żory/Wykonawca: Dombud/ Projekt: Toprojekt)

Przedszkole powstało na przedmieściach Żor jako rozbudowa parterowej szkoły. Architekci zdecydowali się na parterowy budynek o zaokrąglonych narożnikach, który wypełnił prawie całą możliwą do zabudowania powierzchnię, a dla zabaw na wolnym powietrzu zaprojektowali rozległy taras na dachu.

Pracownia Toprojekt podeszła do projektu przedszkola z przeświadczeniem, że dobra architektura ma pozytywny wpływ już od najmłodszych lat. A w projekcie przedszkola nie chodzi o kolorowe wnętrza. Przedszkole zachwyca dobrą architekturą, frustrację budzi fakt, że wnętrza nie zostały zrealizowane zgodnie z oryginalnym projektem. Zdaniem architektów z pracowni Toprojekt, edukacja przedszkolna jest jednym z najważniejszych etapów w rozwoju człowieka. - Powinno się dbać o jakość przestrzeni, w której się ten proces odbywa. Dzieci nie można lekceważyć i serwować im jedynie pokolorowanych wnętrz. Dziecko to poważny, wrażliwy odbiorca stawiający przed projektantem najwyższe wymagania - podkreślają architekci.

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne w Markach k. Warszawy (Inwestor: Mareckie Inwestycje Miejskie / Wykonawca: Budimex/ Projekt: Punkt Zero)

Mareckie Centrum Edukacyjno – Rekreacyjne to pierwszy, tak ekologiczny budynek użyteczności publicznej w Polsce. Dzięki zastosowaniu najbardziej innowacyjnych technologii, inwestycja będzie, zamiast zużywać - produkować własny prąd, pozyskiwać wodę z deszczówki i na bieżąco optymalizować zużycie energii w poszczególnych punktach Centrum.

Budowa MCER rozpoczęła się w marcu 2018 r. i trwała zaledwie rok oraz 7 miesięcy. Tempo pracy było wyjątkowo szybkie zwłaszcza, że powstały kompleks miał służyć jednocześnie jako placówka edukacyjna, sportowa, rekreacyjna oraz konferencyjna. Blisko 15 tys. mkw. powierzchni inwestycji, zostało podzielone na dwa budynki. Gmach A pełni funkcję edukacyjną i wybudowano w nim szkołę podstawową wraz z biblioteką oraz blokiem żywieniowym. Budynek B natomiast został poświęcony sportowi i rekreacji. Znajdują w się w nim basen sportowy i rekreacyjny wraz z wydzieloną częścią SPA, a także pomieszczenia sportowe i sala teatralno – widowiskowa. Całość obiektu uzupełniają dwa boiska zewnętrzne wraz z przestrzenią do uprawiania lekkoatletyki oraz miasteczko ruchu drogowego.

Akademeia High School w Warszawie (Inwestor: Tacit Investment/ Wykonawca: Skanska/ Projekt: Medusa Group)

Inwestorowi zależało na tym, aby stworzyć miejsce, do którego uczniowie będą chętnie wracać. Stąd pomysł zaprojektowania przestrzeni na spędzanie czasu między zajęciami. Relaks na świeżym powietrzu umożliwia zielone patio. Kolejnym elementem jest eko-dach, czyli ekologiczny ogród na dachu szkoły, w którym można uprawiać zioła, warzywa i owoce.

- Szkoła przyciągać ma ciekawych i ambitnych ludzi, którzy chcieliby rozwijać się w różnych kierunkach. Inwestor zaś sprzyjał temu, aby wszystko, co dzieje się wokół nauki, nie przypominało typowych rozwiązań – dlatego nie ma typowych ławek, wszyscy pracują w systemie stołów owalnych, a nauczyciele nie mają pokoju nauczycielskiego. Sięgnęliśmy po proste materiały, które prowadzą między sobą dialog, ale szukaliśmy również takich, które przypisane są młodzieży. Chcieliśmy stworzyć miejsce niejednoznaczne, wielofunkcyjne i inspirujące – mówi Przemo Łukasik z Medusa Group.

Siedziba Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi (Inwestor: WFOŚiGW/ Wykonawca: Skanska/ Projekt: Kontrakpunkt)

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi to nowoczesny i ekologiczny budynek usługowo-biurowy z funkcją edukacyjną. To połączenie współczesnego miejsca pracy z miejscem propagowania idei proekologicznych.

Obiekt został zaprojektowany w standardzie niskoenergetycznym. W budynku znajduje się zaawansowana technologicznie, innowacyjna część instalacyjna, która wykorzystywać będzie odnawialne źródła energii. - Zgodnie z projektem obiekt wyposażyliśmy w instalację solarną, instalację dolnego źródła ciepła, instalacje fotowoltaiczne oraz gruntowy powietrzny wymiennik ciepła wspierający i dopełniający instalację wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła – mówił Rafał Jaros, kierownik budowy, Skanska.

Społeczna Szkoła Podstawowa im. Lady Sue Ryder w Niepołomicach (Inwestor: Gmina Niepołomice/ Wykonawca: Pro-Invest /Projekt: Konior Studio)

Nowa szkoła składa się z dwóch "skrzydeł" z aulą i halą sportową. Teren szkoły sąsiaduje z Puszczą Niepołomicką, dlatego architektom zależało na tym, aby jak najlepiej wpisać obiekt w krajobraz. Głównym budulcem jest tu drewno - architekci zaproponowali elewację z modrzewia syberyjskiego. We wnętrzach także postawiono na naturalne materiały. Inwestycja jest ekologiczna m.in. znajdziemy tu takie rozwiązania jak fotowoltaika czy pompy ciepła.